Aan-, Op- en/of Verbouw

Naast het aan- en verkopen van onroerend goed richt Driejong Bouw en Vastgoed B.V. zich ook op het voor eigenaren van onroerend goed realiseren van een aanbouw en/of een opbouw.

Wat levert het realiseren van een aan- en/of opbouw u op:

 • meer woongenot in uw uitgebreide woning.
 • een substantiële waardevermeerdering van het gehele perceel. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam is gebleken dat elke vierkante meter bebouwde grond aan de rand van de binnenring van Amsterdam in 2018 € 5.000 tot € 6.500 oplevert. Meer naar het centrum toe is dat zelfs € 6.500 tot € 10.000. Een woning met een gemiddelde aanbouw van 20 m2 levert u bij verkoop al gauw € 70.000 extra op.
 • een dakopbouw levert u bij een appartement met een grootte van rond de 50m2 een vergroting van rond de 32m2 op.

 

Wat kost het realiseren van een standaard aan- en/of opbouw:

Een standaard aanbouw heeft een vanaf prijs van € 1.875 (inclusief 21% BTW) per vierkante meter.

Een dakopbouw (casco afgewerkt) heeft een vanaf prijs van € 1.000 (inclusief 21% BTW) per vierkante meter. Naast de hiervoor aangeboden casco oplevering kunnen wij, indien u daarvoor kiest, ook uw opbouw compleet afgewerkt opleveren. Graag maken wij voor u een vrijblijvende offerte op.

Wilt u uw woongenot uitbreiden door middel van een aanbouw aan uw woning, dan bent u bij Driejong Bouw en Vastgoed B.V. aan het juiste adres. Naar aanleiding van uw wensen maken wij een vrijblijvende overzichtelijke offerte op met daarin verwerkt kwalitatief goede producten tegen een concurrerende prijs.

Op onze website staan enkele voorbeelden van door ons gerealiseerde projecten, waarbij door ons verschillende materialen zijn gebruikt. Bij het realiseren van een aanbouw maken wij gebruik van houtskeletbouw in combinatie met een opgetrokken stenen muur.

Om goed inzicht te krijgen in de werkzaamheden kunt u ook de website www.verbouwwijzer.nl raadplegen. Op onze projecten-pagina kunt u bij een aantal voorbeelden zien hoe het bouwproces in de praktijk verloopt.

fotocompilatie van een appartement met aanbouw (zie bouwtekening hierboven)

Een dakopbouw of optopping is een extra verdieping op een huis zetten. Driejong Bouw en Vastgoed B.V. heeft in 2017 en 2018 in samenwerking met bouwbedrijf Het Gilde Projecten uit Blokker in verschillende vormen en met hoogwaardige materialen meerdere dakopbouwen voor opdrachtgevers gebouwd. Voor al uw bouw wensen kunnen wij voor u een passende  oplossing bedenken en deze voor u uitvoeren. Dit kan op basis van een casco oplevering of indien door u gewenst tot volledig binnen afgewerkt. Graag doen wij u een vrijblijvende offerte.

Een dakopbouw zorgt voor meer ruimte waardoor u waarschijnlijk niet hoeft te verhuizen. Bij een woonoppervlakte van rond de 50m2 kan al gauw een dakopbouw van rond de 32m2 worden gerealiseerd. Door deze extra kamer of kamers op het huidige dak van uw huis wordt uw huis namelijk bijna anderhalf keer zo groot. Indien er meerdere opbouwen in één project moeten worden gerealiseerd dan zal dat tot gevolg hebben dat de prijs per opbouw hierdoor afneemt.

Voorbeelden van een dakopbouw:

De prefab dakopbouw is een redelijk nieuwe ontwikkeling. Prefab wil zeggen dat het model al vóór plaatsing volledig in elkaar gezet is. Prefab modellen hebben standaard afmetingen en de fabriek die ze maakt, maakt daarvan een eindeloze hoeveelheid. Er zijn wel verschillende maten, soorten en kleuren verkrijgbaar. Betreft het echter bijzondere afmetingen en uitzonderlijke specifieke kleurwensen, dan is prefab bouw wellicht voor u niet de juiste keuze. U zou dan kunnen kiezen voor een traditionele bouw van de dakopbouw. Prefab is vaak, maar niet altijd goedkoper dan maatwerk. Graag maakt Driejong Bouw en Vastgoed B.V. voor u een vrijblijvende offerte voor een dakopbouw op.

Voorbeeld van een prefab dakopbouw waarbij de delen compleet op dak gehesen worden en de bouw van de opbouw erg snel verloopt omdat alle delen in de timmerfabriek  op maat gemaakt worden en op dak slechts aan elkaar bevestigd dienen te worden.

Wat is een casco oplevering van de opbouw:

Indien u de opbouw casco opgeleverd wilt hebben dan wil zeggen dat de bouwer alleen de ruwbouw verzorgt. Uw opbouw wordt dan wind- en waterdicht opgeleverd: inclusief ramen, deuren, glas en dakpannen/bitumen. Verder zult u alles zelf moeten afwerken. Het voordeel van casco bouwen is dat het financieel voordeliger is. De uren van bouwpersoneel hoeft u niet te betalen, maar voert u zelf uit. U kunt de binnenkant helemaal naar eigen smaak en budget inrichten.

Een standaard aanbouw is 15 m2 (2,5 x 5,5 meter) groot en wordt door ons water- en winddicht geplaatst.

De aanbouw wordt voorzien van :

 • buitengevelbekleding;
 • kozijnen inclusief glas;
 • dakbedekking inclusief isolatie;
 • wanden behangklaar;
 • plafonds gespoten;
 • één lichtpunt en twee wandcontactdozen;
 • indien gewenst zal door ons de verwarming worden omgezet.

Als extra werk kan bijvoorbeeld een lichtstraat in het dak van de aanbouw worden gemaakt.

Daarbij gaan wij ervan uit dat er voor de aanbouw geen vergunning noodzakelijk is. In principe is vier meter aanbouwen uit de gevel in heel Nederland vergunningsvrij. In Amsterdam is voor het realiseren van een aanbouw veelal wel toestemming nodig van de VVE. Wij raden u aan deze toestemming op voorhand te verkrijgen.

Totale bouwtijd aanbouw

Het offertetraject beslaat maximaal 2 weken. Voor de bouwtijd rekenen wij standaard ongeveer 3 weken. Dit is afhankelijk van de grootte van de aanbouw, het afwerkingsniveau en de keuze van het materiaal.

Totale bouwtijd opbouw

Het offertetraject beslaat maximaal 2 weken. Voor de bouwtijd rekenen wij standaard ongeveer 3 weken. Dit is afhankelijk van de grootte van de opbouw, het afwerkingsniveau en de keuze van de materialen. Waar rekening mee gehouden dient te worden is dat voor een opbouw altijd vergunning aangevraagd dient te worden.(zie hiervoor verder onder vergunningen)

Voor een standaard aanbouw van 15 m2 (2,5 meter diep en 5,5 meter breed) rekenen wij een vanaf prijs van € 1.815 per m2 (incl. 21% BTW).

Een dakopbouw (casco afgewerkt) heeft een vanaf prijs van € 1.000 (inclusief 21% BTW) per vierkante meter.

Indien er meerdere dakopbouwen in één project moeten worden gerealiseerd dan zal dat tot gevolg hebben dat de prijs per dakopbouw hierdoor afneemt.

Wenst u een andere maatvoering of heeft u specifieke wensen voor uw aan- en/of opbouw bouw, dan maken wij graag in een persoonlijk gesprek vrijblijvend een maatwerk-offerte voor u op. Uiteraard kunt u ons ook per email om een offerte vragen.

Hoe groot mag een aanbouw zijn?

 • Het maximale oppervlak van alle bijbehorende bouwwerken is, bij een bebouwingsgebied:
  • kleiner of gelijk aan 100 m²:  50 % van het bebouwingsgebied;
  • groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m²: 50 m² plus 20% van het deel van het bebouwings-gebied dat groter is dan 100 m2;
  • groter dan 300 m² : 90 m² plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m², tot een maximum van 150 m²;
  • als er al gebouwen zijn bijgebouwd, t.o.v. het oorspronkelijke hoofdgebouw, dan telt het oppervlak daarvan al mee in de berekening!
 • Aanbouwen mogen in principe 4 meter diep zijn
 • De maximale hoogte is gelijk aan de begane grond laag, plus 30 cm (met een maximum van 5 meter)

Wilt u voor u zelf nog het een en ander nalezen over wel of geen vergunning kunt u de onderstaande links raadplegen.

www.watmagikbouwen.nl/vergunningvrij/aanbouw/

www.omgevingsloket.nl/Zakelijk/zakelijk/home

Vergunning voor een opbouw op je platte dak

Voor zo’n optopping is altijd een vergunning nodig en de kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van:

 • De gemeente
 • De woning zelf, is het een monument, beschermd gezicht of gewoon een ‘normale’ woning
 • De woningen in de omgeving
 • De mening van de buren
 • Inkijk in de privacy van de buren (tuin/ ramen etc)
 • Dakopbouw garage (voor extra slaapkamer/ hobbyruimte)

  Hoe lang duurt de aanvraag voor de vergunning?

  Bij de reguliere procedure heeft de gemeente 8 weken de tijd om te reageren op jouw vergunningaanvraag. Wanneer de aanvraag incompleet is, kan het langer duren. Zorg dus dat je de aanvraag zo volledig mogelijk indient. Indien de aanvraag voor de dakopbouw is goedgekeurd, krijgen omwonenden nog 6 weken om bezwaar te maken.

Toestemming

De beste kans voor de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de dakopbouw is een duidelijk plan en tekening te laten zien aan de gemeente en aangeven dat je bereid bent om het uiterlijk en maatvoering en gootlijn aan te passen naar wensen van die gemeente. Je dakopbouw moet in ieder geval aangevraagd worden en voldoen aan welstand. Flexibel zijn en duidelijk maken dat je echt gehoor wilt geven aan de mening van de gemeente is dus belangrijk. Als je eerst een goede schets of liefst tekening kunt laten zien dan weet de gemeente (functionaris) dat je serieus bent waardoor je plan met meer aandacht zal worden bekeken. Hierdoor stijgt de kans op goedkeuring voor de dakopbouw.

De Constructie

Een constructeur is altijd nodig voor deze aanvraag want de constructie van de dakopbouw plus de aantoning dat het huis die opbouw kan houden moet geverifieerd worden.

Garantiebepalingen Stichting Bouwgarant

Als startende onderneming zijn wij nog niet geregistreerd bij de Stichting Bouwgarant. Wij zullen dit in 2018 proberen te realiseren. Tot die tijd bieden wij u dezelfde garantiebepalingen als Stichting Bouwgarant. Wij verstrekken u hiervoor een schriftelijke garantstelling.

Bouwbedrijf Het Gilde waar wij veelvuldig mee samenwerken is reeds geregistreerd bij de Stichting Bouwgarant.

https://www.bouwgarant.nl

Materialen:

Voor de aanbouw kunt u kiezen uit verschillende materialen. Over het algemeen wordt de buitengevel van een aanbouw uitgevoerd in steen. Voor de opbouw wordt meestal gekozen voor lichtere materialen zoals hout, trespa, keralit, zinken platen of kunststof rabatdelen.

Indien u meer licht in de aanbouw wilt, zijn er verschillende lichtstraten (lichtkoepels) beschikbaar.

Onderstaand een aantal afbeeldingen van de verschillende materialen om zo een indruk van het materiaal te krijgen. Voor meer mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Baksteen gevelbekleding
Trespa of Keralit gevelbekleding
Zinken gevelbekleding