Aan- en verbouw

Realiseren van een aan-en of opbouw

rRealiseren van aanbouwen, dakopbouwen en verbouwingen

Het realiseren van een aan- en/of opbouw levert u o.a. op:

 • Meer woongenot

 

 • Een substantiële waardevermeerdering van het gehele perceel. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam is gebleken dat elke vierkante meter bebouwde grond aan de rand van de binnenring van Amsterdam in 2019 € 5.000 tot € 6.500 oplevert. Meer naar het centrum toe is dat zelfs € 6.500 tot € 10.000. Een woning met een gemiddelde aanbouw van 20m2 levert u bij verkoop al gauw € 70.000 extra op. Bij een dakopbouw kan in veel gevallen zelfs 40m2 of meer opgebouwd worden.

 

 • Indien gewenst kunnen wij de aan- of opbouw voor u casco of volledig afgewerkt opleveren.

 

 • Graag maken wij vrijblijvend een op maat gemaakte offerte voor u op.

Informatie

Wilt u uw woongenot uitbreiden door middel van een aanbouw aan uw woning, dan bent u bij Driejong Bouw en Vastgoed B.V. aan het juiste adres. Naar aanleiding van uw wensen maken wij een vrijblijvende overzichtelijke offerte op met daarin verwerkt kwalitatief goede producten tegen een concurrerende prijs.

Op onze website staan enkele voorbeelden van door ons gerealiseerde projecten, waarbij door ons verschillende materialen zijn gebruikt. Bij het realiseren van een aanbouw maken wij gebruik van houtskeletbouw in combinatie met een opgetrokken stenen muur.

Om goed inzicht te krijgen in de werkzaamheden kunt u ook de website www.verbouwwijzer.nl raadplegen. Op onze projecten-pagina kunt u bij een aantal voorbeelden zien hoe het bouwproces van een aanbouw in de praktijk verloopt.

fotocompilatie van een appartement met aanbouw (zie bouwtekening hierboven)

Overweegt u aan uitbreiding van uw woning door een dakopbouw dan bent u bij Driejong Bouw en Vastgoed B.V. aan het juiste adres. Wij bouwen en plaatsen kwalitatieve betaalbare dakopbouwen. Om te komen tot een juiste keuze voor een dakopbouw willen wij u door aanvullende informatie een beter inzicht geven in de kosten.

In het voortraject proberen wij door goed naar uw wensen te luisteren te komen tot en een goede richtprijs. Door verschillende oorzaken kan de richtprijs enigszins verschillen met de uiteindelijke prijs. Blijft dat de door ons opgemaakte calculatie een duidelijk beeld geeft van de door u beoogde dakopbouw.

Door onze website krijgt u tevens inzicht in de mogelijkheden op het gebied van gevelbekleding en kozijn formaat- en materiaal. Van verschillende dakopbouwen laten tonen wij foto’s om u te helpen een idee te krijgen hoe uw dakopbouw gerealiseerd te hebben.

Bij het plaatsen van een opbouw maken wij gebruik van totaal houtskeletbouw.

Raadpleeg ook www.verbouwwijzer.nl voor een goede voorbereiding.

Bouwtijd van een aanbouw:

Het offertetraject beslaat maximaal 2 weken. Voor de bouwtijd rekenen wij standaard ongeveer 3 weken. Dit is afhankelijk van de grootte van de aanbouw, het afwerkingsniveau en de keuze van het materiaal.

Een standaard aanbouw is 15 m2 (2,5 x 5,5 meter) groot en wordt door ons water- en winddicht geplaatst.

De aanbouw wordt voorzien van :
 • buitengevelbekleding;
 • kozijnen inclusief glas;
 • dakbedekking inclusief isolatie;
 • wanden behangklaar;
 • plafonds gespoten;
 • één lichtpunt en twee wandcontactdozen;
 • indien gewenst zal door ons de verwarming worden omgezet.

Daarbij gaan wij ervan uit dat er voor de aanbouw geen vergunning noodzakelijk is. In principe is vier meter aanbouwen uit de gevel in heel Nederland vergunningsvrij. In Amsterdam is voor het realiseren van een aanbouw veelal wel toestemming nodig van de VVE. (Vereniging Van Eigenaren)  Wij raden u aan deze toestemming op voorhand te verkrijgen.

Bouwtijd van een Opbouw:

De bouwtijd voor een opbouw wordt feitelijk op eenzelfde wijze vastgesteld als voor een aanbouw. De opbouw wordt voorzien van twee lichtpunten en vier wandcontactdozen. Bij een opbouw moet echter altijd rekening worden gehouden met het aanvragen van een vergunning, waardoor het totale traject wordt verlengd.

De totale bouwtijd bestaat dan uit:
Offertetraject is maximaal 2 weken. De daadwerkelijk bouwtijd is  gemiddeld 3 to 5 weken.

Bouwvergunningaanvraag: afhankelijk van gemeente. In Amsterdam duurt een beslissing voor het verstrekken van een dergelijke vergunning 8 weken.

Bij een Aanbouw:

Voor een standaard aanbouw van 15 m2 (2,5 meter diep en 5,5 meter breed) rekenen wij een vanaf prijs van € 2.300 per m2 (incl. 21% BTW). Wenst u een andere maatvoering of heeft u specifieke wensen voor uw aanbouw, dan maken wij in een persoonlijk gesprek graag vrijblijvend een maatwerk-offerte voor u op. Uiteraard kunt u ons ook per email om een offerte vragen.

Hoe groot mag een aanbouw zijn?
 • Het maximale oppervlak van alle bijbehorende bouwwerken is, bij een bebouwingsgebied:
 • kleiner of gelijk aan 100 m²:  50 % van het bebouwingsgebied;
 • groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m²: 50 m² plus 20% van het deel van het bebouwings-gebied dat groter is dan 100 m2;
 • groter dan 300 m² : 90 m² plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m², tot een maximum van 150 m²;
 • als er al gebouwen zijn bijgebouwd, t.o.v. het oorspronkelijke hoofdgebouw, dan telt het oppervlak daarvan al mee in de berekening!
 • Aanbouwen mogen in principe 4 meter diep zijn
 • De maximale hoogte is gelijk aan de begane grond laag, plus 30 cm (met een maximum van 5 meter)

Wilt u voor u zelf nog het een en ander nalezen over wel of geen vergunning kunt u de onderstaande links raadplegen.

www.watmagikbouwen.nl/vergunningvrij/aanbouw/

www.omgevingsloket.nl/Zakelijk/zakelijk/home

Regels omtrent het maken van een dakopbouw:

Een dakopbouw is een mooie manier om uw huis aanzienlijk te vergroten. Het is echter altijd vergunningsplichtig en dus nooit vergunningsvrij. Er zijn een aantal scenario:

 1. Een dakopbouw past in het bestemmingsplan, u krijgt altijd een vergunning (mits welstand uw plan goedkeurt);
 2. Een dakopbouw is via een omwegje geregeld in het bestemmingsplan, er zijn namelijk regels opgenomen om af te wijken van het bestemmingsplan. Dit heet een binnenplanse afwijking en is omgeschreven in de regels van het bestemmingsplan;
 3. Een dakopbouw is niet geregeld in het bestemmingsplan maar de gemeente hanteert een ontheffingenbeleid en werkt in principe mee;
 4. Een dakopbouw is niet geregeld in het bestemmingsplan en de gemeente is terughoudend in het toestaan ervan. In dat geval zou het kunnen zijn dat uw plan niet wordt goedgekeurd. Voordat u tekeningen laat maken kunt u het beste even overleggen met de gemeente.
Vergunning

In alle gevallen, tenzij het gaat om een Rijksmonument, moet de gemeente binnen 8 weken beslissen over uw aanvraag. Zie procedure omgevingsvergunning.  Als sprake is van een afwijking van het bestemmingsplan, is via de kruimelgevallenlijst (Art. 4 Bor Bijlage II) bepaalt dat de vergunning toch snel verleend moet worden.  Het aantal woningen moet dan  wel gelijk blijven!!

Welstand

In vrijwel alle gevallen moet de welstandscommissie (of commissie ruimtelijke kwaliteit) het plan goedkeuren. Alleen als een gebied welstandsvrij is verklaard is de dakopbouw welstandsvrij. Veel gemeenten werken met een zogenaamd trendsetter beleid. Dit houdt in dat de eerste in een rij bepalend is voor de overige nog te realiseren dakopbouwen. De volgende opbouwen moeten op dezelfde manier gedetailleerd en vormgegeven zijn. Uiteraard zal er daarom extra kritisch gekeken worden naar de eerste, omdat deze het uiteindelijke straatbeeld bepaalt.

Bron: www.watmagikbouwen.nl

Disclaimer:

Deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Ondanks dat kunnen er onvolkomenheden of onjuistheden in de informatie staan. Watmagikbouwen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor foutieve informatie en/of nadelige gevolgen van het gebruik van de informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend.

Ons advies is om bij twijfel altijd te overleggen met uw gemeente.

Garantiebepalingen Driejong Bouw en Vastgoed B.V.

Op de aan- en opbouwen geplaatst en gebouwd door Driejong Bouw en Vastgoed B.V.wordt een tweetal garanties aangeboden. Wij geven op de constructie een schriftelijke garantie van 5 jaar en daarnaast een schriftelijke garantie van 10 jaar op glas en de dakbedekking.

Materialen

Voor de aanbouw kunt u kiezen uit verschillende materialen. Over het algemeen wordt de buitengevel van een aanbouw uitgevoerd in steen. Voor de opbouw wordt meestal gekozen voor lichtere materialen zoals hout, trespa, zinken platen of kunststof rabatdelen.

Indien u meer licht in de aanbouw wilt, zijn er verschillende lichtstraten (lichtkoepels) beschikbaar.

Onderstaand een aantal afbeeldingen van de verschillende materialen om zo een indruk van het materiaal te krijgen. Voor meer mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.